Forum Forum plemienia WIZAŻ Strona Główna Forum plemienia WIZAŻ
Byli i obecni członkowie WIZAŻ - łączmy się ;). WIZAŻ forever! ;D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zowu spaliłam ziemniaki...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum plemienia WIZAŻ Strona Główna -> Karczma
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Z wiatrem we wlosach




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 23:57, 09 Sie 2007    Temat postu:

Tylko o pokrywce nie zapomnij!Bo zbombardujesz mieszkanie.Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Atyde&Momo




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 0:15, 10 Sie 2007    Temat postu:

Lexie napisał:
No podobno się da, a mnie będzie potrzebny popcorn w weekend i tak kombinuję Smile

No ale w sumie chyba też mogę robić w garnku... Nie próbowałam nigdy, ale to przecież nie może być trudne Very Happy

Też nie robiłam,chociaż kupiłam.
Znając moje talenty kucharskie boję się zaryzykować Wink
Popcorn w garnku przypaliłam Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lexie
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 3:24, 10 Sie 2007    Temat postu:

Atyde&Momo napisał:

Popcorn w garnku przypaliłam Very Happy


Też Question Very Happy

Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Z wiatrem we wlosach




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 23:35, 10 Sie 2007    Temat postu:

Trzeba pilnować.Very Happy
Wlać do garnka 5 l,około dwie duże łyżki oleju,na to wsypać(jak olej jeszcze zimny) całe opakowanie popcornu.
Zamieszać,by cały był otoczony olejem,odpalić gaz.Jak zaczną strzelac pierwsze ziarna-zamieszać,potrząsnąć garnkiem.
Cały czas ma być przykryty pokrywką.
Mi się nie przypala.Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lexie
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 0:32, 11 Sie 2007    Temat postu:

Hmm, a taki duży garnek do gotowania makaronu spaghetti się nada?? On ma pokrywkę z uchwytami i dziurkami żeby para wylatywała, ale one chyba przy popcornie nie przeszkadzają...?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Z wiatrem we wlosach




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 7:22, 11 Sie 2007    Temat postu:

Będzie pryskać z tych otworów po całej kuchni.Pokrywkę musisz mieć pełną.

I tak oto,od przypalonych ziemniaków Atyde,przeszliśmy do tematu gotowania.
Zaraz zaczniemy przepisy wklejać.No tego to jeszcze nie było.! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Atyde&Momo




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:34, 11 Sie 2007    Temat postu:

Lexie napisał:
Atyde&Momo napisał:

Popcorn w garnku przypaliłam Very Happy


Też Question Very Happy

Wink

U mnie to normalka Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Atyde&Momo




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:38, 11 Sie 2007    Temat postu:

Z wiatrem we wlosach napisał:

I tak oto,od przypalonych ziemniaków Atyde,przeszliśmy do tematu gotowania.
Zaraz zaczniemy przepisy wklejać.No tego to jeszcze nie było.! Very Happy


To ja pierwsza! Very Happy
Najszybszy przepis na krokiety:
- Kup odpowiednie ,gotowe opakowanie tegoż dania;
- Wstaw do mikrofali na 2 min;
- I możesz zajadać Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lexie
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:25, 11 Sie 2007    Temat postu:

Ok, to rozejrzę się za innym garnkiem Very Happy
Rany, a robienie popcornu miało nie być skomplikowane! Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sirMIODEK




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Michałowo

PostWysłany: Nie 23:20, 12 Sie 2007    Temat postu:

Się nie zdziwie jak jutro któraś z was napisze że wodę w czajniku bezprzewodowym przypaliła Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Z wiatrem we wlosach




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 23:34, 12 Sie 2007    Temat postu:

sirMIODEK napisał:
Się nie zdziwie jak jutro któraś z was napisze że wodę w czajniku bezprzewodowym przypaliła Laughing

Ja dobrze gotuję i smacznie. Smile
To że bywam rozkojarzona i zostawiam ścierki zaraz przy zapalonym gazie,nie znaczy,że obiadki moje nie są pyszne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sirMIODEK




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Michałowo

PostWysłany: Nie 23:37, 12 Sie 2007    Temat postu:

A macie przepis na dobrą pizzę własnej produkcji bo z tym jeszcze nie eksperymentowałem a żałożyłem sie o kilo sera i wspólne robienie pizzy z kobietą i nie wypada sie zbłaźnić w kuchni zwłaszcza przed swoja żoną

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Atyde&Momo




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 0:14, 13 Sie 2007    Temat postu:

Niestety ,jedyny mój przepis na dobrą pizzę,to zamówienie jej przez telefon Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Z wiatrem we wlosach




Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 23:40, 14 Sie 2007    Temat postu:

sirMIODEK napisał:
A macie przepis na dobrą pizzę własnej produkcji bo z tym jeszcze nie eksperymentowałem a żałożyłem sie o kilo sera i wspólne robienie pizzy z kobietą i nie wypada sie zbłaźnić w kuchni zwłaszcza przed swoja żoną

Weź książkę kucharską i już. Very Happy
Moje przepisy,najprostsze na ciasto to:
Pół kilo mąki(dobrej jakości),pół kostki drożdży,2 łyżki oleju,odrobina soli.Ewentualnie,jeżeli ciasto też ma być aromatyczne można dodać do niego oregano i bazylię(skruszyć przyprawy w dłoni przed dodaniem)
Drożdże ciepłe które ze dwie godzinki przed wyrabianiem wyjmujemy z lodówki,kruszymy w misce/garnku zalewamy ciepłą wodą(około szklanki) i dodajemy trochę mąki.Chyba zakwas się to nazywa-nie wiem...Ja robie na "intuicję".
Jak zacznie robić blum,blum:D,dodajemy resztę mąki,sól-do smaku,olej i dolewamy tyle wody,by ciasto nabrało właściwej konsystencji(jak na pierożki,ma się lepić i odchodzić od rąk.
Wyraaaaaaaabiamy.Pozostawiamy w CIEPŁYM miejscu do wyrośnięcia.
Formujemy "placek",i znowu dajemy mu chwilkę na podrośnięcie.
Wsadzamy do piekarnika,na około 15 minut do upieczenia ale nie spieczenia.Temp ok 100 stopni.
Uwaga,czasami pomimo że robię je w identyczny sposób-nie wychodzi,lub raczej nie chce wyrosnąć odpowiednio pulchne. Mad
Wyjmujemy i nakładamy na ciasto,co tam nam się podoba,co mamy w domu lub co lubimy. Wink
Ja robię dodatkowo sos którym smaruję ciasto,na bazie koncentratu pomidorowego,bazylii,oregano,papryki i pieprzu.Gdy tą mazią wysmaruję ciasto,dopiero układam wedlinę,papryke(warzywo) pieczarki.Ser ścieram bezpośrednio na pizzę,na tarce o tych największych otworach.Delikatnie jeszcze można posypać ziołami i do nagrzanego piekarnika do stopienia sera.
Uwaga-nie wszystkie gatunki się topią! Smile Może być gouda-lubię,lub białostocki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stojgniew




Dołączył: 12 Sie 2007
Posty: 70
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: au dessus de la ville

PostWysłany: Wto 23:44, 14 Sie 2007    Temat postu:

In Centro, Łódź Piotrkowska róg Piłsudskiego, nie jadłem jeszcze lepszej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum plemienia WIZAŻ Strona Główna -> Karczma Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin